Sökmotoroptimering med ContentaWeb XT

ContentaWeb XT är utvecklat i ett nära samarbete med flera sökmotoroptimeringsbyråer för att ge så bra funktionalitet som möjligt. Mycket sköts automatiskt utan att du ens behöver känna till begreppen. Du ska själv kunna komma åt metoder utan krångel och anlitar du en extern byrå så ska det vara tidsmässigt effektivt så kostnaden för optimeringsarbetet kan hållas nere.

 

Här följer ett antal funktioner gällande SEO. Vi väljer att inte nämna all teknik under skalet av konkurrensmässiga skäl. Vi nöjer oss med att säga att du alltid får tillgång till all funktionalitet med våra system, även i vårt minsta paket.

 

  Texten nedan är tekniskt detaljerad

Logiska sökvägar

Sökvägen, urlen, till varje sida är av stor vikt. Sökvägen föreslås automatiskt baserat på kontext när du skapar en ny sida, men du uppmanas aktivt att granska och fundera. Du kan alltid sätta helt godtyckliga sökvägar och kan välja om den ska sluta med en slash eller ett .html. Eller om du vill göra som aftonbladet och låta den sluta med filändelsen .ab eller andra särskilda idéer.

 

Sökmotorvänliga urlar

Sätt en godtycklig url om du vill. ContentaWeb hjälper dig dock med att föreslå en url som är logisk och sökmotorvänlig.

 

Väljer du att ändra på föreslagen sökväg får du hjälp att snabbvälja på befintlig katalogstruktur. Ju mer logiska och strukturerade sökvägarna blir desto bättre både för besökaren och för Google. Google själva understryker detta i sina riktlinjer.

Ingen dublicate content

Varje sida ansvarar för sin egen sökväg, så den är inte på något vis låst till var i menystrukturen den är placerad (även om den som sagt föreslås en sökväg baserad på detta). Det innebär att samma sida utan problem kan placeras ut på flera ställen i menyträdet och ändå bara förekomma en gång. Det minskar dramatiskt behovet av canonical (se längre ner).

Ändringshistorik

Du kan ändra en sidas url även efter att den blivit indexerad av Google. Detta ska så klart göras med försiktighet, men ContentaWeb lagrar en ändringshistorik och låter den gamla urlen 301-redirectas till den nya urlen. Du kan med andra ord komma in i efterhand och justera.

Migrationshjälp

När en ny sajt ska ersätta en gammal behöver man i de flesta fall lägga upp en tabell med gamla urlar som ska peka mot nya med 301-redirects. Detta görs enkelt genom ett grafiskt gränssnitt direkt i ContentaWeb. 

 

Skapa snabbt 301-redirects

Gör snabbt en migrationstabell för 301-redirects från den gamla sajten till den nya så du inte tappar kraft från gamla indexeringar om du väljer att ändra på urlarna. Arbeta snabbt med de kortkommandon du känner igen från Excel. F2 för edit, Enter för edit eller sluta redigera. Piltangernderna vandrar fram och tillbaka och naturligtvis Ctrl+V för att klistra in. Det måste vara snabbjobbat.

 

Meta-taggar

Meta-taggar kan du sätta på lokal sidnivå, listnivå eller via logik. Lokalt styr du det direkt ifrån sidkortets seo-flik ser det ut som bilden nedan. Som du ser är även urlen placerad här. Om du finner ett behov så kan du även sätta canonical och index-flaggor här. 

 

Metataggar sätts individuellt

Sätt meta-taggar på varje sida eller via tabell (se nedan). Meta-keywords indexerar även en intern tagglista som visas i en ordlista över sajten. Se live-exempel här.

 

Det kan vara tidsödande att öppna varje sidas kort för att redigera metataggar. Det blir mera snabbjobbat om man istället utnyttjar listor.

 

Effektiv redigering av metataggar i batch

Redigera relevant SEO-information direkt i en tabell för full kontroll men ändå med bibehållen överblick och snabbhet. Kortkommandon från Excel fungerar naturligtvis. Du kan snabbt filtrera tabellen genom att söka i tabellhuvudet (2)

 

Bilden visar listan för seo-taggar. Som du ser kommer du åt samtliga sidor från ett och samma ställe och redigerar taggar och urlar i batch. Du redigerar lika enkelt som om det vore Excel och sparar en gång när du är klar. Självklart kan du göra filtreringar och sökningar i listan, något som kommer väl till pass om sajten innehåller hundratals sidor.

 

Det snabbaste sättet att få en grundläggande optimering är dock logik-sättningen av taggar. Det är en mallbaserad hantering för alla sidor som saknar taggar. I praktiken innebär det att en användare som inte har kunskap om metataggar ändå kommer få en relativt okej taggning. Tills vidare handpåläggning görs iallafall.

 

Mallbaserade metataggar

Har sajten ett stort antal sidor kan det mest rimliga vara att lägga upp mallar som sätter taggarna baserat på url-struktur och variabler.

 

Mallarna byggs upp hierarkiskt. Ovan visas default-inställningen. Den applicerar mallen på alla sidor (som saknar individuell sättning) som ligger under ”/” vilket innebär samtliga sidor. Du kan använda ett antal variabler för att göra det mera flexibelt. I skärmdumpen visas tre variabler.

Du kan sätta en annan mall på t.ex. ”/bilar/volvo/” och får då dessa applicerade på alla sidor under denna struktur.

Genererad html-kod

Den kod som genereras av wysiwyg-editorn sparas som XHTML. Du kommer åt koden manuellt om det behövs. På de fasta mallarna styrs en stor del av koden av låsta mallar, vilket innebär att en justering i en mall slår igenom på samtliga sidor som nyttjar den.

Responsivitet

Alla sidor är responsiva i grunden. Sedan våren 2015 har detta varit en rankingfaktor för Google.

Sitemaps

ContentaWeb XTskapar och underhåller automatiskt en sitemap.xml. Den bara finns där och kan glömmas bort. En sitemap avsedd för besökare skapas också automatiskt och hålls aktuell, även när sidor tillkommer eller urlar ändras. Den nyttjar bland annat metataggarna för att bli mer informativ och användbar seo-mässigt. 

Bokstavsindexerad sajtkarta

Det finns ytterligare en sajtkarta som standard som vänder på begreppen och istället fokuserar på metataggen keywords. Vad som visas här är samtliga sökord lagrade i keywords-taggarna uppdelat i bokstavsordning som i en ordbok, med länkar till respektive sida. Se live-exempel här.

Ordlista

Du vill synas på olika kombinationer av branschord vanligtvis. En förutsättning för att lyckas med detta är att du har sidor som specifikt nämner dessa ord. Ibland kan det vara svårt att krysta in ord på befintliga sidor. Detta har vi löst på ett elegant sätt med en ordlista som är en integrerad del av ContentaWeb XT. Du bygger enkelt upp en stor ordlista med förklaringar på orden du vill synas på. Korslänkning sker automatiskt för bästa effekt. Ordförklaringarna presenteras naturligtvis med sälj-pitchar till dina övriga sidor.

Ordlistor med förklaringar

 

Robots.txt

En robots-fil genereras alltid automatiskt och hålls uppdaterad. Skyddade areor markeras med disallow. Vill du ha manuell redigering är detta möjligt.

Menysystem

ContentaWeb XT genererar alltid en xhtml-formaterad hierarkisk lista som är fullt läsbar av spindlar även om menyerna (baserade på upplägg) kan vara renderade med javascript. Menyerna är alltid responsiva.

Inget kakberoende

Sajten blir inte beroende av cookies för att kunna visa rätt innehåll. Frågan blir relevant vid t.ex. språkanpassning. Då en spindel vanligtvis inte har rätt kaka skulle ett sådant beroende vara illa.

Brödsmulor (bread crumbs)

Om det känns relevant för sajten kan brödsmulor skapas automatiskt i mallarna. Det ger i vissa fall ytterligare fördelar tillsammans med url-strukturen.

 

Breadcrumbs

 

Fyll i så ringer vi upp för gratis rådgivning om din hemsida!

* Jag har tagit del av integritetspolicyn och samtycker till behandling av mina personuppgifter.

Kontakta oss för mer information!

 

 

Vad säger andra om oss?