Vad är Affiliatemarknadsföring

Ett koncept där du via ett nätverk kan köpa annonsplats på ett stort antal sajter. Som sajtägare kan du gå med i nätverket och välja att lägga ut andras annonser mot betalning. På så vis slipper du ägna tid åt att leta upp bra sajter, eller försöka sälja annonsplatser själv.

 

Det vanligaste är att man betalar "per händelse". Antingen per klick (inte så vanligt), per lead eller per köp. Vanligast är nog att man betalar per köp. Det innebär att sajtägaren som skickat en kund till din webbutik får betalt i form av procent på ordersumman. 

 

Det låter helt galet komplicerat att hantera i praktiken med utbetalningar av småsummor, bokföring, f-skatt och statistik. Det är det också! Därför använder man sig av färdiga system för affiliate-nätverk . Då betalar du till en part som sedan ansvarar för att skicka pengarna vidare. Du slipper då även det mödosamma arbetet med att teckna avtal med och leta upp varje enskild sajt.

 

Fungerar det bra? Det beror på bransch. I t.ex. bokbranschen och resebranschen är det väldigt vanligt. Du startar en blogg med boktips och hänvisar till en bokhandlare som säljer boken med en länk. När besökaren klickar på länken och köper boken får du betalt.

 

Fler ordförklaringar

Vad behöver du hjälp med?

Ring oss på 054-52 13 13 eller maila i så ringer vi upp.