Varför publiceringsverktyg

Ett publiceringsverktyg (Content Management System, CMS) är ett system för att effektivisera webbpublicering. Det är snabbare att underhålla och uppdatera webbsajten.

När ett publiceringsverktyg?

När du köper in en ny webbsajt ska du fundera på om det ska bli en statisk mikrosajt eller en  levande sajt. Om du enbart vill ha ut din adress och telefonnummer och sedan aldrig mer ändra sajten så är ett publiceringsverktyg onödigt. Då utnyttjar du dock nätets potential dåligt. I alla andra sammanhang bör ett CMS användas.

Slipp lära dig programmering

Ett bra publiceringsverktyg, som t.ex. ContentaWeb XT, gör att du slipper lära dig programmera. Istället kan du koncentrera dig på marknadsföring.

Webbyrå vs. Publiceringsverktyg

"Om jag anlitar en webbyrå behöver jag inte programmera". Men en byrå kostar pengar per timme. Det mest kostnadseffektiva är att låta byrån göra det den är bra på (bygga upp tekniken och göra designen) och lämna innehållet till dig. Byrån kan troligtvis ändå inte skriva säljande texter för din verksamhet utan att du måste göra grovjobbet. Givetvis kan du (bör du) anlita en copywriter, men då endast för att finslipa texterna. Prata med oss om copywriting.

 

Så var hamnar vi då utan publiceringsverktyg? Du gör grovjobbet med att skriva alla texter. Sedan skickar du in manus till webbyrån som tar betalt för att lägga in det. Det är inget dåligt arbetssätt men det tenderar bli dyrt. Med ett publiceringssystem lägger du in texterna själv i samband med att du skriver dem.

 

De flesta webbyråer har idag ett publiceringssystem som de använder och rekommenderar, så det behöver absolut inte vara någon motsättning i detta. Var dock noggrann med att kolla upp så du trivs med verktyget, att det inte hindrar dig på sökmotorer och att du kan växa i systemet. Och får den support du behöver!

Kontinuerliga uppdateringar

De riktigt stora fördelarna med publiceringssystem visar sig dock när du ska underhålla sajten. En gammal sajt tappar både förtroende och sökmotorplaceringar. I detta läge vill du kunna ha fritt spelrum med både nya sidor, bilder ändring av texter, länkar och filer utan att det ska behöva kosta mer. Visserligen kostar systemet antagligen en licenskostnad, men denna äts snabbt upp av konsultarvoden om en byrå ska hantera även uppdateringar åt dig.

 

När en uppdatering kostar pengar tenderar man samla ihop flera mindre ändringar till en klump för att spara pengar. Erfarenhet visar att då går det längre och längre tid mellan uppdateringarna för att så småningom slutligen avstanna helt. Sajten blir ett lik.

Publiceringsverktyg vs. Frontpage eller Dreamweaver

Även Frontpage och Dreamweaver är en form av publiceringsverktyg. De ligger dock inte online och kräver en installation på den dator som ska göra uppdateringarna. Det är dock svårt att jämföra detta då målgruppen och användningen skiljer sig åt i grunden.

 

Dreamweaver t.ex. är ett verktyg för webbutvecklare. Frontpage är ett enklare dito. Även om programmet hjälper till en hel del så kvarstår att du förväntas ta ansvar för varje detalj i arbetsgången. Prova gärna! Det finns gratis demo-versioner på tillverkarnas webbsajter. Ett fullfjädrat skräddarsytt publiceringsverkyg har moduler som stämmer precis med dina behov.

ContentaWeb vs. Wordpress

Wordpress är ett bloggverktyg som fått enorm spridning på senare år. Webbyråer tycker om att prata om Wordpress. En orsak till dessa om kanske inte nämns är att det är ett gratissystem så webbyrån slipper licenskostnader (men tar naturligtvis ändå betalt för arbete och drift). Vi gör produktioner även i Wordpress men föredrar att använda vår egen plattform eftersom vi kan skräddarsy funktioner för just ditt projekt väldigt snabbt. Vi äger och kan all källkod utan och innan vilket är en stor fördel.

Publiceringsverktyget ContentaWeb XT

ContentaWeb XT tar ett stort ansvar för sajten åt dig. När du skapar en ny sida med några musklick har systemet då gjort följande åt dig automatiskt:

  • Skapat en länk i menyn
  • Skapat länkar på andra relevanta platser
  • Lagt till sidan på sajtkarta (bra för sökmotorplaceringar)
  • Uppdaterat Googles xml-sajtkarta (bra för sökmotorplaceringar)
  • Skapat storleksoptimerade versioner av alla bilder
  • Skapat meta-taggar automatiskt (bra för sökmotorplaceringar)
  • Sett till så sidan är responsiv för att passa i t.ex. mobilen
  • Anpassat all kod efter HTML-standard
  • Lagat gamla trasiga länkar
  • Vid behov även skapat e-handelssidor, fotogallerier, formulär med mera...

Om du knappt hängde med i de ovanstående punkterna ska du inte ens överväga ett program som Frontpage.

 

ContentaWeb XT hjälper dig med flertalet komplicerade funktioner för sökmotoroptimering, låter dig sätta schema på sidor som ska publiceras i framtiden (så du inte behöver sitta kl 24.00 och mata in den nya kampanjsidan som börjar gälla imorgon), skydda sidor med lösenord, låter dig ha flera användare med olika rättigheter, bygger bildspel åt dig, med mera.

 

Läs mer om vårt system här!

 

 

Kontakta oss om du har frågor eller behöver hjälp!

 

 

Vad säger andra om oss?