Vad är Url

Url

Uniform Resource Locator

En url är adressen, sökvägen till en webbsida. Den är alltid unik i hela världen.

 

Exempel på url är denna sidans adresshttp://www.rmit.se/ordlista/url.html

 

http: talar om vilket protokoll som används. För webbsidor är det i stort sett idag alltid http eller den krypterade varianten https. Men det kan även vara t.ex. ftp: eller mailto:

 

//www.rmit.se är domännamnet som är en förenkling av server-datorns IP-adress. Man använder sig av DNS-servrar för att knyta samman vilka domännamn som hör till vilken IP-adress.

 

/ordlista/url.html talar om vilken resurs som ska användas på servern. Vanligtvis är det en fil på servern som ska hämtar. Som i detta fallet en html-fil.

 

Man kan även lägga på fler parametrar som kan användas på olika sätt. Dessa anges efter ? eller #. Exempel: http://www.rmit.se/ordlista/url.html?vad=detta#skrolla_hit

Vad blir då som en rubrik eller variabelnamn som tilldelas värdet detta. Det som kommer efter ett staket # är en länk till en plats inom samma sid. Vanligtvsi används det för att skrolla ner till en viss sektion på en sida.

 

En url kan innehålla åäö men bör inte göra det. Orsaken är att det kan ställa till problem i vissa situationer. Bäst är att hålla sig till bokstäverna a-z och siffrorna 0-9 samt tecknen - _ . och ~ och undvika allt annat.

 

Jämför med relativ url och absolut url

 

Läs mer här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Locator

 

Fler ordförklaringar

 

Hej!

Har du fler frågor om Internet?

Har du funderingar på ny webbsajt?

Är e-handel något för dig?

Hur kan du marknadsföra dig på sociala medier?

 

Vi på RMIT Interactive hjälper dig gärna räta ut frågetecknen. Ring oss nu direkt på 054-52 13 13 eller maila.

Kontakta oss för mer information!