Skapa ny sida

Guiden nedan förutsätter att du gjort en ny menyknapp som ännu inte innehåller en sida.

1. Dubbelklicka på menyknappen (1). Du kommer nu öppna ett kort som visar inställningar för denna knapp.

2. Klicka på knappen "Skapa ny sida" (2).

3. Nu visas kortet för att skapa ny sida.
    Här väljer du vilken basmall du vill använda (1). Detta skiljer sig lite åt mellan olika sajter eftersom mallarna är skräddarsydda för just dig. Men i de flesta fall finns en mall som heter "Undersida".  De olika mallarna bestämmer vilken typ av sida som ska visas. Det går enkelt att ändra detta i efterhand så du behöver inte få beslutsångest.

4. Klicka nu på knappen "Skapa sida" (2) för att slutföra arbetet.

5. Du skickas du direkt till redigeringen av den nya sidan så du kan börja lägga in text och bilder. Hur denna ser ut skiljer sig från sajt till sajt och mall till mall eftersom den är knuten till den basmall du valde i steg 3.
    Det du behöver komma ihåg är att spara med knappen (2) och första gången du skapat sidan även när du anser dig vara klar med den, trycka på "Publicera" (3). Innan dess kommer sidan inte att visas. Detta är för att du i lugn och ro ska kunna skapa en ny sida utan att en besökare ska kunna se den halvfärdig.

Tänk på att alla urlar (alltså sökväg + filnamn) bör vara unika. Om två sidor har samma url kommer den äldsta att visas och du kommer bli helt förvirrad. Det är bara om du väljer att schemalägga sidor för att visas under olika tidpunkter som det kan finnas en vits med att ha samma url.

Fördjupning

I de allra flesta fall behöver du inte tänka på mer än detta. Men det kan ändå vara klokt att kontrollera sökvägen, filnamnet och rubriken. Det kommer alltid att fungera ändå men just sökväg och filnamn kan påverka hur bra sidan kommer synas på Google (så kallad sökmotoroptimering).

Principen för en bra sökväg är att den ska vara logisk och informativ. Om sidan beskriver en tjänst så kan den t.ex. ligga med sökvägen /tjanster/ för att detta ska framgå. Vad du sätter för filnamn är lite efter tycke och smak men vi brukar rekommendera att filnamnet är index.html. Det betyder nämligen att då behöver det inte synas alls.

Exempel:

Du gör följande sida:

Sökväg: /tjanster/

Filnamn: stadning.html

Urlen till din sida kommer då bli:

www.dinsajt.se/tjanster/stadning.html

Om du istället gör så här:

Sökväg: /tjanster/stadning/

Filnamn: index.html

Så okmmer urlen till sidan att bli:

www.dinsajt.se/tjanster/stadning/

Detta är snyggare eftersom en ovan internetanvändare kan bli förvirrad av otydliga saker som .html och dessutom är det besvärligare att skriva vilket gör att det är lättare att stava fel om besökaren ska skriva in urlen direkt i sin webbläsare. Det ser även snyggare ut på ett visitkort eller i en annons om du vill skriva ut en direktlänk till sidan.

Notera att Å, Ä och Ö inte ska användas.

Tips om sökmotoroptimering

Google tycker om strukturerade sajter med en tydlig meny och tydliga urlar. Det är de förvisso inte ensamma om. Nedan är ett klipp från en söklistning (SERP) från Google till en av våra kunder.

Som du ser visas urlen till sidan klart och tydligt i grönt. Om denna url dessutom innehåller några relevanta sökord så har du en stor fördel av det. I exemplet ovan finns order MC med eftersom sidan handlar om motorcyklar. Sidans titel förstärker detta genom att vara "Cross Enduro & Motorcyklar".

Google har omfattande synonymlistor och vet med stor sannorlikhet att MC bland annat är en synonym till motorcykel så det ger en skjuts dels på just det sökordet, men förstärker även hela sajtens tema. Om du har många sidor som handlar om motorcyklar så kommer Google snabbt inse att din sajt faktiskt verkar handla om just detta och då rankar den sin sajt lite bättre även på andra sökord som är relevanta till MC.

Detta blir ännu mer förstärkt om andra sajter som handlar om motorcyklar länkar till dig eller ännu hellre till just denna sida specifikt som ju handlar om motorcyklar. Och då kommer värdet av urlen in igen eftersom den andra sajten då kommer att använda din url på sin sajt för att länka till dig. Det är helt enkelt en fördel att den andra sajten använder ditt sökord när han länkar, och det finns i urlen så han blir tvungen till det. Idealet vore så klart om han gjorde en länk som hette "Se fina motorcyklar här" men det har du ingen kontroll över.

Det kan verka självklart att en sida ska döpas så här med facit i hand. Men betänk nu att nätet är översållat med märkliga urlar som kan se ut precis hur som helst.

Exempel:

www.fulsajt.com/index.php?id=145632&dh=34&ca=34&dir=/234hjh/sadfdf/

En sådan url vill du INTE ha!