Skillnaden mellan pop, imap och exchange

Med POP laddar du ner all e-post till din dator och sedan tas den bort från vår server. Fördelen är att det är väldigt snabbt och stabilt och du har ingen begränsning i storlek på brevlådan (iallafall inte efter att du laddat ner mailen). Det är möjligtvis hårddisken på din dator som begränsar. Nackdelen är att brevlådan inte blir i synk mellan olika enheter. Om du hämtar ett mail till datorn så kommer det inte synas i mobilen t.ex. Du får heller ingen backup på dina mail från oss.

Med IMAP ligger all e-post alltid kvar på servern. Det innebär att om du läser och svarar på ett mail i datorn, så syns det även i mobilen och på webbmailen. Du får även automatisk backup på brevlådan. Nackdelen är att storleken på brevlådan är begränsad (fast vi kan erbjuda väldigt stora brevlådor) och om din inkorg är väldigt stor (flera tusen mail) så kan synkningen ibland ta längre tid.

Vi rekommenderar IMAP i de flesta fall. De gånger där du vet att du bara läser av mailen i en enda dator kan POP vara bra.

Exchange eller MAPI är ett  mailsystem utvecklat av Microsoft. Det är väldigt stabilt och beprövat och vanligt bland mer krävande kunder och större företag. Det finns ett flertal verktyg för att samarbeta så egentligen är det mycket mer än bara e-post. Du har en central hantering av dina kontakter, uppgifter och kalender, vilket innebär att när du lägger in en kontakt eller ett möte så kommer det synas överallt där du anslutit dig. Det gäller din mobiltelefon och surfplatta, men även dina övriga datorer.

Många uppskattar även möjligheten att ha en delad kalender. Det innebär att du kan boka möten åt någon annan eller snabbt kika i din kollegas kalender om han är ledig för ett möte just då.

Det är dessutom extremt enkelt att installera. Ange din mailadress och resten sköter sig automagiskt!

Vi erbjuder alltid POP3 och IMAP som standard och kan mot en extra kostnad även erbjuda Exchange på de e-postkonton ni önskar. Ni kan med andra ord ha både IMAP och Exchange samtidigt för att hålla kostnaden nere. Exchange kostar en månadskostnad per e-postkonto.

 

Prata med oss om webb och marknadsföring!

Vi arbetar nära våra kunder och söker alltid en långsiktig relation. Vi har flertalet kunder som vi jobbat med i över 20 år.