LÄNKSTRATEGIER FÖR ÖKAD SYNLIGHET

Länkar är idag en mycket viktig faktor i marknadsföring online. Dels ger de en ökad synlighet på andra sajter vilket rätt använt ger varumärkesbyggande, exponering och trafik, men framför allt ger de förbättrade placeringar på Google.

För några år sedan var sökmotoroptimering något enkelt. Du tryckte bara i rätt mängd sökord i texten men det var då det. Google fylldes med spam. Man kom då på en sinnrik lösning som än idag konstant förbättras: använd länkar som ett mått på en sidas värdighet. Man tänkte att om någon väljer att länka från sin sajt till en annan så borde den vara bra. Tanken var bra men nu fylldes nätet med spam-länkar istället. Man länkade för att placera sig bra, inte för att sidan var särskilt bra.

Grundprincip för länkstrategier

Grundprincpen är fortfarande sann. En länk är en röst på att en sida är bra. Många länkar till din sajt är bra. Dock är det mer komplicerat idag. Det måste nämligen vara en länk från en enligt Google bra sida och den måste vara ämnesrelaterad.

Bli en bra sajt

Detta tips kommer du hata bara för att det är jobbigt! Men om du ska få många inlänkar måste din sajt förtjäna det. Ingen seriös sajt länkar till en dålig sajt. Så där, nu var det sagt. Dessutom kommer folk då länka till dig naturligt och av sig själva.

Länktexter

När du kan kontrollera det, försök få en bra länktext till länken. En text med en liten sökfras som innehåller ditt viktiga sökord. Det är dock viktigt att försöka variera detta mellan olika länkar. Exakt samma länktext på en stor mängd inlänkar verkar manipulerat. Manipulerat resultat = fusk = bestraffning. Länka heller inte bara till din startsida, utan hellre direkt till en undersida.

Öka inkommande länkar successivt

Idag kan man köpa länkar från nätverk. Det är dock väldigt viktigt att nya länkar kommer på ett naturligt sätt. Om din sajt ökar från 10 inlänkar till 350 över en natt så verkar det manipulerat. Google håller koll på detta.

Lämna ut dina länkar

Där det är ämnesrelaterat, försök lämna dina länkar överallt på ett naturligt sätt. En vanlig metod är att bli medlem i forum som diskuterar ditt ämne. Skriv dina länkar i signaturen och försök delta i dialogen på ett sakkunnigt och intressant vis. Kommentera andras bloggar med intelligenta kommentarer + din länk. Ställ frågor i andras FAQ och försök få med din länk på ett naturligt sätt. Glöm inte länken i din e-postsignatur.

Länksamarbete mellan partners och åf

Se till så alla dina partners och återförsäljare, leverantörer och andra länkar till dig.

Branschrelaterade kataloger

Ofta finns det webbkataloger som är branschrelaterade. Granska kvalitén noga och ansök sedan med en länk. Du vill inte hamna i skräpkataloger som länkar till allt och alla dock.

Fråga aktivt

Det finns en rad metoder för att öka antalet länkar. Det mest effektiva är att fråga personligen. Sök via Google upp lämpliga kandidater (seriösa, ämnesrelaterade och med bra placeringar). Länka först till dem (artigt). Maila eller ring sedan upp dem och sälj in din sajt som ett länkbytes-prospekt.

Anlita en sommarjobbare

Om du inte hinner, anlita någon att göra jobbet åt dig som t.ex. sommarjobb. Det krävs inte mycket mer än ett trevligt sätt och gott om tid för att fixa detta.

Börja blogga

Bloggar genererar ofta länkar om du skriver lite provokativt och bra. Detta kräver dock en hel del arbete. Vill bara nämna det i förbifarten. Naturligtvis kan du använda modulen för bloggning i ContentaWeb XT så du kan ha en blogg som en avdelning på din vanliga sajt. Då kommer all "länk-kraft" gagna även din huvudsajt, istället för en separat sajt.

 

Prata med oss om webb och marknadsföring!

Vi arbetar nära våra kunder och söker alltid en långsiktig relation. Vi har flertalet kunder som vi jobbat med i över 20 år.